Hopp til innhold

Sanday (Hebridene)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sanday
Sandaigh
St. Edwards kirke på Sanday
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
Øygruppe / del avSmall Isles
Indre Hebridene
Areal 2,03 km²
Høyeste punktTallabric (59 moh.)
Administrasjon
LandSkottlands flagg Skottland
RegionHighland
Demografi
Befolkning(2011)
Posisjon
Kart
Sanday
57°03′00″N 6°28′54″V

Sanday (skotsk-gælisk: Sandaigh) er øy i øygruppen Small Isles i indre Hebridene på vestkysten av Skottland. Med en størrelse på 2,03 km²[1] er den den femte største øya i øygruppa. Det høyeste punktet på øya er Tallabric på 59 meter over havet. Det er en tidevannsøy knyttet til sin større nabo, Canna, via sandbanker ved lavvann, og også koblet til den større øya med en bro. Canna og Sanday danner et enkelt fellesskap, og blir vanligvis beskrevet kollektivt som Canna.

Øya er hjem for en rekke av ulike for dyreliv, inkludert lundefugl, storjo og havlire.[2]

Sanday, som sin naboøy Canna, eies hele og holdet av National Trust for Scotland (NTS), og er en del av Lochaber-komiteen i Highland-rådet.[3] Mens Canna drives av NTS som en enkelt gård, brukes deler av Sanday til forpaktning.

Øysamfunnet

[rediger | rediger kilde]
Skolen på Sanday

Det er mulig å gå fra Sanday til den større naboøya Canna ved fjære sjø. Det er også broforbindelse mellom øyene. I 1905 ble det bygget en gangbro av tre for å la elever fra Canna nå skolen uavhengig av tidevannstilstanden. Denne broen ble ødelagt av stormer i 2005, og har blitt erstattet av en veibro som ble ferdigstilt i april 2006. Denne nye broen gir tilgang for kjøretøy på alle tidevannsnivåer mellom de to øyene, selv om deler av veien på Sanday fortsatt var dekket av vann under høyvann fram til ferdigstillelse av den nye veien i 2018.[4]

Sanday hadde ved siste offisielle folketelling 6 innbyggere fordelt på tre husstander[1]. Som lokalsamfunn fungerer imidlertid Sanday og Canna i alle praktiske henseender som en enhet. Barneskolen ligger for eksempel på Sanday,[4] mens kirken som er i jevnlig bruk av øyboerne ligger på Canna. Folketallet på de to øyene har økt siden 2001. Ved folketellingen 2011 var 9 personer på Canna.[5]

Kirke- og kulturbygg

[rediger | rediger kilde]

Den største og mest iøynefallende bygningen på Sanday er den katolske St. Edwards kapell som ble ble bygget i 1889, men avvigslet i 1963.[6] Den er bygget i stein, står alene på en forhøyet del av øya, vekk fra hyttene som sammen med skolen klynger seg rundt bukten mot Canna.

Kirken, som også er eid av National Trust for Scotland, ble restaurert og omgjort til et herberge og studiesenter av Hebridean Trust. Dette prosjektet ble gjennomført på invitasjon av eierne. Kirkebygget er nå gjort om til et studiesenter for gæliske språk. Senteret ble åpnet 5. juni 2001 av prinsesse Anne av Storbritannia.[7] Senteret er også knyttet til Arkivet for gælisk språk og kultur som ble opprettet av den tidligere eieren av Canna og Sanday, den avdøde historikeren John Lorne Campbell.

Transport

[rediger | rediger kilde]

Besøkende kan komme seg til øya fra fastlandet ved ferge fra Caledonian MacBrayne i havnen i Mallaig.

Utsikt fra Compass Hill på Canna mot Sanday. I bakgrunnen til venstre øya Rùm.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Number of residents and households in all inhabited islands» (PDF) (engelsk). General Register Office for Scotland. Arkivert fra originalen (PDF) 27. september 2007
  2. ^ Scotland, National Trust for (20. februar 2019): «3 key projects» Arkivert 13. juli 2019 hos Wayback Machine., National Trust for Scotland.
  3. ^ Patterson, A. (Juni 2000): «Seabird Enhancement Programme on the Islands of Canna and Sanday», Case Studies - Species Regeneration. National Trust for Scotland. Arkivert fra originalen den 9. mai 2006.
  4. ^ a b «First road built on tiny island of Sanday», BBC Scotland. 11. juni 2018.
  5. ^ National Records of Scotland (15. august 2013): «Appendix 2: Population and households on Scotland's Inhabited Islands» (PDF). Statistical Bulletin: 2011 Census: First Results on Population and Household Estimates for Scotland Release 1C (Part Two) Arkivert 23. februar 2014 hos Wayback Machine. (PDF) (Report). SG/2013/126.
  6. ^ «St Edward's Church», Canna Highland
  7. ^ «Isle of Canna» Arkivert 19. september 2008 hos Wayback Machine., Hebridean Trust

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

(en) Sanday, Inner Hebrides – kategori av bilder, video eller lyd på Commons